رله 8کاناله
رله برد چیست؟

رله برد چیست؟

کارت رله، یا رله برد به عنوان  یک برد الکترونیکی به شمار می رود  که تعدادی رله روی آن تعبیه شده است  و زمانی که ما در تابلو برق نیاز به چندین رله داشته باشیم می توانیم از این قطعه بهره مند شویم . رله برد، بسته به تعداد رله ها، انواع مختلفی می تواند داشته باشد، مثلا رله بردهای 4 کانال (یا پایه) یا 8 کانال و… (منظور از تعداد کانال یا پایه، همان تعداد رله های روی برد است.)  به طور معمول روی هر  رله برد ، دیود هرزگرد، نشانگر LED  و پل دیود و مقاومت، جهت حفاظت از برد قرار گرفته است. لازم به ذکر این نکته می باشد که استفاده از رله بردهای سوکتی، به علت تعویض راحت رله ها و عدم نیاز به سیم کشی، هزینه تمام شده ی کمتر و… نسبت به  استفاده از رله های تکی بسیار مقرون به صرفه تر می باشد.

در تعریفی ساده از رله می توان گفت ، رله یک کلید الکترونیکی می باشد که برخلاف کلیدهای دستی که می بایست به شکل دستی قطع یا وصل بشوند تا لامپ را روشن یا خاموش نماییم، می توانیم با استفاده از یک ولتاژ پایه های رله را تحریک کنیم و مسیر برق را قطع یا وصل کنیم و لامپ را روشن یا خاموش بکنیم.

در واقع رله همانند همه کلید‌های الکتریکی دیگر است و در سر راه سیم فاز (یا قطب مثبت در برق مستقیم) قرار می ‌گیرد. برای این که یک وسیله الکتریکی را با این کلید خاموش و روش کنید، سیم نول برق شهر (یا منفی برق مستقیم) را مستقیما به وسیله الکتریکی متصل می ‌کنید.

08 رله برد 8 کاناله 3
رله برد ناپ

انواع  رله ها

*این تقسیم بندی اغلب برای رله های معمولی بوده(مانند رله فرمان) و شامل رله های حفاظتی نمی شود.

1- سنجشی

این نوع رله در زمینه سنجش عمل می نماید  یعنی شما باید یک میزان خاص از حساسیت را برای آن تعریف کنید  تا رله در صورت مشاهده تخطی از آن میزان مشخص، شروع به واکنش کند  مثلا رله ای که برای جریان های بالای 2 آمپر تهیه شده است پس به محض اینکه جریان از 2 آمپر بیشتر شود ، رله عکس العمل رله خواهد داشت.

2- زمانی

در واقع  این رله به تنهایی قابل استفاده نمی باشد  بلکه می بایست  با تجهیزات دیگر در شبکه و یا مدارات همکاری نماید ، این رله با توجه به زمانی که برایش تعیین می شود مسئول قطع و یا وصل مدار می باشد.

3جامد

این رله در دسته رله های الکتریکی قرار می گیرد و عملا در شبکه های قدرت کاربردی ندارد . این رله به این دلیل جامد نامیده می شود که در واقع هیچ قسمت مکانیکی ندارد و عملیات کلیدزنی درون آن توسط نیمه هادی ها صورت می گیرد  و همین عامل موجب آن شده تا طول عمر بالایی داشته باشد، از رله حالت جامد در مداراتی که کلیدزنی بالایی دارند استفاده می شود و از سایر کاربردهای آن می توان به کنترل فاز برای موتورها اشاره داشت.

در تعریف قدیمی، نوعی کلید الکتریکی – مکانیکی سریع است که با عبور جریان از یک سیم‌پیچ بنام بوبین ، میدان مغناطیسی ایجادمی‌گردد و باعث تحریک تیغه‌های مکانیکی می‌شود. SSR   یا رله‌های حالت‌جامد فاقد بخش مکانیکی بوده و اجزای متحرکی ندارند.

04 رله برد 8 کاناله 3
03 رله برد 4 کاناله NAAP 2

کاربرد رله ها

دو کاربرد اصلی رله‌ ها عبارت ‌اند از :

ایزوله الکتریکی بین قسمت کنترل و بار

افزایش توان خروجی (تقویت توان خروجی بخش کنترلی)

مهم‌ترین کاربرد رله‌ها در افزایش توان خروجی‌های PLC و دیگر تجهیزات درونی تابلو برق و تابلو های آسانسور می باشد

توجه : رله یک قطعه برای  مصرف در مدار فرمان می‌ باشد و برای مصارف قدرتی حتماً باید بعد از رله از کنتاکتور بهره برداری کرد

تفاوت رله و کنتاکتورها

رله این امکان را فراهم می ‌سازد که توسط یک سیگنال کنترلی ضعیف (جریان الکتریکی بسیار کم) بتوان تجهیزاتی با جریان بالارا راه‌ اندازی و کنترل کرد .کنتاکتورها از لحاظ ساختمان فیزیکی و عملکردی کاملاً مشابه رله عمل می ‌کنند.

تفاوت عمده رله و کنتاکتور در این است که رله در مدار فرمان مصرف می ‌شود و کنتاکتور در مدار قدرت یا به‌عبارت ‌دیگر رله‌ها برای حفاظت و تقویت جریان خروجی تجهیزات کنترلی مانند PLC و … بهره برداری می گردد و کنتاکتور برای تقویت سیگنال خروجی رله در کنترل تجهیزات ، قدرت اعم از الکتروموتورها، بانک‌های خازنی، مدارات روشنایی، گرم‌کن‌های الکتریکی و … استفاده می‌شود، ازاین‌رو می‌توان رله را یک مدار واسط نیز نامید.

نکات مهم در انتخاب و خرید رله برد :

رله برد یکی از تجهیزات پراستفاده و مهم در اتوماسیون صنعتی بوده و با توجه به قیمت کمتر، نصب راحت‌تر و… جایگزین رله‌های ریلی شده است. مواردی در ساخت رله برد وجود دارد که وجود یا عدم وجود هریک علاوه بر تأثیر بر قیمت تمام‌شده، بر کیفیت و طول عمر محصول نیز اثرگذار است. برخی از این موارد به‌راحتی قابل‌تشخیص است و بعضی را چنانچه شما نپرسید، فروشنده یا تولیدکننده هم نخواهند گفت.

شما با اطلاع از پارامتر های اولیه و شاخصه های زیر و اعلام آن‌ها به فروشنده می‌توانید یک رله برد خریداری کنید:

ولتاژ ورودی: ولتاژ هر رله برد وابسته به رله روی آن است (رله‌ها در ولتاژهای 110،48،24،12،5 و 220 ولت تولید می‌شوند)

جریان کنتاکت‌ها: آمپراژ رله ها به دلیل بار اهمی است و این آمپراژ ممکن است تا حدود 85% افت می‌کند که باعث ذوب شدن کنتاکت خواهد شد.

تعداد کانال: منظور از تعداد کانال، تعداد رله‌های موجود روی برد است ( 12 ، 8 ، 6 ، 4، 2 و 16 کاناله)

رنج ولتاژ خروجی:  در صورت اتصال ولتاژهای بالاتر، جریان کمتری باید از کنتاکت کشیده شود تا رله آسیب نبیند؛ به این معنی که حداکثر توان رله لحاظ گردد.

قابلیت جدا شدن رله‌ ها: درصورتی‌که در طراحی و ساخت رله برد از ترمینال‌های جداشونده استفاده‌نشده باشد،

شما مجبور به بازکردن تک ‌تک سیم‌های ورودی و خروجی و تعویض برد هستید.

نشانگر LED: برخی تولیدکنندگان جهت کسب سود بیشتر اقدام به سری کردن LED با بوبین رله می‌کنند، این نوع طراحی باعث می‌شود تا در صورت سوختن LED، رله نیز از کار بیفتد؛ بهترین نوع رله برد از یک مقاومت و دیود روی رله برای تشخیص وضعیت و جلوگیری از این اتفاق است.

جنس برد الکترونیکی: در ایران از دو جنس برد فایبر و استخوانی برای تولید برد استفاده می‌شود. بردهای فایبر کیفیت بالاتر و منعطف‌تری دارند. بردهای استخوانی خشک و شکننده هستند. همچنین ضخامت مس پشت برد استخوانی کمتر است.

نگه‌دارنده رله: با نصب رله بدون نگه‌دارنده، با هر جرقه روی کنتاکت،باعث می‌شود که سوکت از بین رفته و در صورت استفاده در دستگاه‌هایی که لرزش دارندCNC رله از برد خارج می‌شود.

دیود هرزگرد و پل دیود: بردهایی که پل دیود در ورودی آن‌هاست، پل دیود عمل حفاظت در برابر جریان بازگشتی را انجام می‌دهدو هم می‌تواند رله برد را هم به‌صورت تحریک با صفر و هم به‌ صورت تحریک با یک، سیم‌کشی کرد.

جنس و مارک رله: مطمئناً رله مهم‌ترین و اصلی‌ ترین قطعه در یک رله برد است که همین امر سبب میشود جنس آن برای ما مهم باشد

حفاظت‌های جانبی: استفاده از فیوز مینیاتوری روی مسیر COM رله برد، در بخش خروجی و کنتاکت‌ها تقویت شدن با قلع، باعث حفاظت از برد خواهند شد.

و آخرین نکته‌ای که پیشنهاد می‌کنم حتماً به آن توجه کنید، گارانتی، نوع و مدت‌زمان آنست.

01 رله برد 8 کاناله 1
NAAP RELAY BOARD
kogo berand png

ویژگی رله برد 16 آمپر 24VCD ناپ :

  • ایزوله کردن ورودی و خروجی های برد
  • مونتاژ قطعات با ماشین آلات اتوماتیک
  • کف ریل با کیفیت (نصب و جداسازی آسان)
  • ترمینال با قابلیت جدا شدن از روی برد اصلی
  • استفاده از رله های با کیفیت
  • امکان اضافه کردن کارت شبکه
  • PCB (مدارچاپی) دولایه
  • طراحی زیبا و متفاوت و باکیفیت

امکانات رله بردهای ناپ:

کارت رله صنعتی، تولید شده در مدل های 4-8 رله خروجی افزایش عمرمفید و جریان خروجی تجهیزات برق صنعتی مانند plc

  • رله های ۱۶ آمپری کامپکت با عمر بالا
  • دارای ترمینال های مقاوم فونیکس
  • عملکرد هر رله به صورت مستقل و با ولتاژ 24 ac/dc (سازگار به حالت های مختلف تحریک ورودی هر رله)
  • دارای گارانتی ۲ساله ی بردِ رله بردها
  • قابلیت شبکه شدن رله برد
  • قابلیت انتخاب نوع رله، ولتاژ و جریان مورد نیاز (انعطاف پذیری در نصب و استفاده ی هر رله برد)
  • قابلیت اتصال به انواع plc با خروجی ترانزیستوری و رله ای
  • نصب آسان و راحت بر روی انواع ریل تابلوهای برق صنعتی

*گروه نیروصنعت با تجربه غنی در تولید انواع تابلو برق و استفاده از بهترین تجهیزات برق صنعتی می‌تواند در «آموزش و تهیه ی تابلو برق های صنعتی و تجهیزات» به شما کمک کند.